Projekti

Koper card 2017

Več kot 30 ponudnikov iz mestnega jedra je vključenih v koprsko kartico doživetij KOPER CARD! S kartico si zagotovite stalne ugodnosti ob vsakokratnem nakupu v navedenih trgovinah v centru mesta. Kartica je veljavna do decembra 2017 in je prenosljiva! Tako lahko z eno kartico popuste koristi vsa družina.

S KOPER CARD odkrijte celotno ponudbo mestnega jedra! Zagotovite si vstopnice v vse glavne mestne znamenitosti, brezplačno izkoristite kupone za doživetji v obliki vinskih degustacij, degustacij sladic, kave ali sladoleda ter spremljajte številne stalne ugodnosti, ki vam jih kartica ponuja. Obiščite tudi spletno stran KOPER CARD.


Vodič ponudbe mestnega jedra

Zavod Koper Otok je pripravil skupni mestni vodič po ponudbi trgovcev, gostincev in ostalih ponudnikov iz mestnega jedra. Vodič za leto 2016 je bil sprva narejen v angleškem jeziku in namenjen turistom s potniških ladij, v kratkem pa sledi priprava tudi slovenske in italijanske inačice.Parkiranje

Izbrane trgovine iz mestnega jedra vam ob nakupu omogočijo kar 2-urno brezplačno parkiranje v edini garažni hiši v mestu! Preberi več


Skupno dovoljenje za javno površino

Zavod Koper Otok je ob podpori Mestne občine Koper pridobil skupno dovoljenje za uporabo javne površine. Dovoljenje velja za vse dneve prihodov potniških ladij v mesto in za površino ulic neposredno pred poslovalnicami podjetij, pridruženih Zavodu. S tem se omogoča večja promocija trgovin ob prihodih potniških ladij, ko lahko trgovci del svoje ponudbe predstavijo neposredno na ulici.

Mreženje s kuponi

Trgovci in gostinci iz mestnega jedra nagrajujejo svoje stranke z dodatnimi ugodnostmi pri drugih ponudnikih v centru mesta. V mesecu marcu in aprilu 2016 lahko tako ob opravljenem nakupu storitev ali blaga prejmete kuponček z ugodnostjo v mestnem jedru v skoraj dvajsetih trgovinah in lokalih. Preberi več


Miklavžev sejem 2015

Med 4. in 6. decembrom 2015 je Zavod Koper Otok organiziral tretjo izvedbo Miklavževega sejma na Titovem trgu. Na rekordno obiskani prireditvi, ki je predstavljala enega od vrhuncev decembrskega dogajanja v mestu, so lahko obiskovalci uživali v pestrem dogajanju. Najbolj magičen je bil seveda prižig novoletnih luči, ki je prav tako potekal na trgu v organizaciji Mestne občine Koper. Sejem je obsegal skoraj 40 stojnic z raznoliko ponudbo, predvsem lokalnih trgovin, obrtnikov in pridelovalcev.


Modna revija 2015

V soboto, 12. septembra 2015, so mestni trgovci, povezani v Zavod Koper Otok, na Titovem trgu predstavili svoje kolekcije na Modni reviji. S skupnimi močmi in ob pomoči sponzorjev ter seveda lokalnih manekenk in manekenov je Titov trg zasijal v modni luči.

S tradicionalno modno revijo so mestni trgovci želeli opozoriti na kvalitetno ponudbo v starem mestnem jedru Kopra ter prispevati k njegovemu oživljanju. V dobri uri trajajočem dogodku je lahko približno 200 obiskovalcev videlo številne kolekcije iz sedmih različnih trgovin, v celotnem dogodku pa je skupaj sodelovalo preko 15 podjetij.


Otroški festival 2015

4. septembra 2015 je na Prešernovem trgu ZKO organiziral že tradicionalni Otroški festival. Enako kot prejšnja leta, je bila glavna tema festivala aktivno preživljanje prostega časa otrok. Raznorazne možnosti za prostočasne dejavnosti so predstavila številna društva. Med drugim so na prireditvi sodelovali Teniški klub Koper, Gimnastično društvo Capris, Fitnes Manija, Kinološko društvo Burja, Pokrajinski muzej Koper, Kosovelov dom Sežana, obalna Kolesarska mreža, Inštitu CAR, zavod Mediterranum, Zavod Dobra Pot in drugi. Sodelovala je tudi policija, ki je poudarjala varnost v prometu in navdušila s simulatorjem vožnje. Prireditev je povezoval Sten Vilar, ki je izvedel tudi otroško predstavo, odvijale pa so se še delavnice italijanščine, o zgodovino mesta in ustvarjalne delavnice.


Sejem Sv. Nazarija

V soboto 20. junija 2015 je Zavod Koper Otok obudil staro tradicijo in na Prešernovem trgu v Kopru organiziral trgovski sejem ob prazniku Sv. Nazarija. Enako kot v preteklosti je imela osrednjo vlogo sivka oziroma lavanda.

Sejem je obsegal dvajset prodajnih stojnic, pri čemer je bil znatni del posvečen ravno lavandi. Obiskovalci so tako lahko kupili domače izdelke in razne kulinarične specialitete narejene iz sivke. Na nekaterih stojnicah so kupce tudi obdarili s šopki iz lavande. Ob tem so se na sejmu predstavljali še drugi lokalni rokodelci, umetniki in prodajalci. Kljub spremenljivemu vremenu je sejem, ki je trajal od 10. ure dalje, obiskalo približno petsto obiskovalcev. Zanimanje in številni pozitivni odzivi na sejem so nedvomno spodbudili zamisel, da bi tovrstni sejem ob prazniku Sv. Nazarija ponovno postal stalnica v mestnem dogajanju.


Razvajaj se v mestu 2015

V soboto in nedeljo, 7. in 8. marca 2015, je v Kopru potekala druga izvedba dogodka “Razvajaj se v mestu”, ki je nedvomno poživela stare ulice, saj so mestni trgovci z atraktivno ponudbo uspeli privabiti množico obiskovalcev.

Ob dnevu žena so trgovci, gostinci in drugi ponudniki iz centra Kopra, ki so združeni v Zavodu Koper Otok, pripravili obilico presenečenj, s katerimi so želeli razvajati predvsem gospe in gospodične. Le za ta vikend so v mestu veljale posebne ugodnosti, preko trideset trgovin pa se je združilo tudi v posebni akciji s skupnim bonom v vrednosti pet evrov, ki so ga lahko stranke unovčile pri nakupih nad trideset evrov. Pravo razvajanje je potekalo po starih ulicah mestnega jedra. Dame so s strani združenih trgovcev prejele vrtnice in nov vodič po ponudbi mestnih trgovin. Obiskovalci so se lahko brezplačno fotografirali pred Foto Belvederjem na Čevljarski ulici, kjer je Feština party shop postavila izvrsten okvir iz balonov. Fotografijo so nato prejeli v Butiku tiskovin, kjer jih je presenetila tudi Slaščičarna Dehar s koprskim piškotom, za konec pa so številni prejeli še povabilo na brezplačno kavico v Bander bar na Muzejskem trgu. Pozno dopoldan je sledilo še presenečenje s promocijskimi kosi pic, ki so ublažili lakoto pred kosilom. Prijetno vzdušje je v živo na ulici ohranjal Radio Capris.

Akcija “Razvajaj se v mestu” je potekala v šestih mestih hkrati (poleg Kopra še v Ljubljani, Celju, Kranju, Velenju, in na Jesenicah), kjer si ponudniki iz mestnih središč s podporo lokalnih skupnosti prizadevajo za oživljanje mestnih jeder.


Miklavžev sejem 2014

Zavod Koper Otok se je z drugo izvedbo Miklavževega sejma na Titovem trgu nedvomno zapisal med pomembne soustvarjalce zimskega dogajanja v mestu. Na sejmu, ki je potekal od 5.-7. decembra 2014 je sodelovalo 32 razstavljavcev. Ob sejemskem dogajanju je bil na trgu izveden tudi zanimiv in pester spremljevalni program. Prvi dan je tradicionalno potekala prireditev prižiga novoletnih luči, ki je, tako kot do slej, na trg privabila veliko množico obiskovalcev. Po prižigu luči je nastopil Žiga Rustja, ki je predstavil novi album. Naslednja dva dneva so na trgu potekale otroške delavnice, animacije za otroke, nastop stand-up komikov in koncert Matije Jahna. Sejem se je zaključil s točko Znani obrazi prepevajo, kjer so nastopili Tomaž Klepač in drugi uspešni tekmovalci znane televizijske oddaje.


Modna revija na Kidričeva street party

Mestna občina Koper je sredi septembra 2014 pričela z izvajanjem prireditve »Kidričeva street party«, namenjene obujanju in spodbujanju ekonomske aktivnosti na Kidričevi ulici. K sodelovanju je bil povabljen tudi Zavod Koper Otok, ki je prevzel koordinatorsko vlogo vezano na stike in dogovarjanje z lokalnimi ponudniki na ulici. 24. oktobra 2014 je bila na Kidričevi ulici organizirana modna revija. Skoraj dvajset trgovin in salonov iz centra mesta je predstavilo svoje artikle in storitve na modni reviji. Med 18. in 20. uro so lahko obiskovalci videli najprej modno revijo z otroškimi oblačili, kateri je sledila predstavitev oblačil in modnih dodatkov za mladino ter odrasla poslovna in casual kolekcija. Ob skrbni izbiri outfitov, ki so jih pripravili v Studiu Misson, je bila modna revija prava poslastica tako za poznavalce mode kot tudi za druge obiskovalce. Program je povezoval DJ Lovro, ob prireditvi je bila organizirana tudi manjša ponudba na stojnicah.


Sladko na odprtem

21. oktobra 2014 je Zavod Koper Otok organiziral slaščičarsko in dobrodelno prireditev »Sladko na odprtem«, ki je potekala na Župančičevi ulici v Kopru. Na prireditvi so sodelovale Slaščičarna Dehar, restavracija Rizibizi in pobudnik prireditve Čokoladnica da Ponte. Pripravili so slaščičarske delavnice, kjer so neposredno na ulici predstavili pripravo piškotov, čokoladne torte in sladice z zelenjavo. Ob tem je potekala dobrodelna prodaja izdelanih slaščic, po katerih je bilo veliko povpraševanja. Sladkosnedi in dobrodelni mimoidoči so z nakupi slaščic in skupaj s prispevkom sodelujočih slaščičarjev, zbrali kar 630 evrov. Zbrana sredstva so bila podarjena društvu Planet 47, ki skrbi za razvoj otrok in mladine z Downovim sindromom.


Tržnica na bastionu za RTV Koper

V povezavi s promocijo trgovcev na potniškim terminalom je bila organizirana enodnevna tržnica na Bastionu ob zadnjem prihodu ladje Celebrity Silhouette v sezoni 2014 v mesecu septembru. Tržnico je organiziral Zavod Koper Otok v dogovoru z MOK in služila je kot popestritev ob snemanju oddaje RTV Slovenija »Dobro jutro«. V sklopu oddaje so se novinarji večkrat javljali v živo z Bastiona ter v ozadju posneli nekatere člane Zavoda, ki so se odzvali povabilu za sodelovanje na tržnici.


Otroški festival 2014

5. in 6. septembra 2014 je Zavod Koper Otok izpeljal tretjo izvedbo prireditve Otroški festival. Na prireditvi je skupno sodelovalo preko dvajset društev, organizacij, institucij in podjetij, ki so izvajala otroške delavnice in predstavljala možnosti za vključitev otrok v prostočasne dejavnosti. Prireditev je po ocenah v dveh dneh obiskalo približno 500 otrok in staršev. Ob pestrem animacijskem programu in ponudbi delavnic so združeni mestni trgovci prvič izdali tudi skupni bon s popustom.


Skupna brošura 2014

V letu 2014 je prvič izšla skupna brošura ponudnikov iz centra mesta v obliki Vodiča po ponudbi mestnega jedra, ki je vključeval skoraj 50 trgovin, lokalov in drugih ponudnikov. Vodič je bil natisnjen v več jezikovnih variantih in je bil dostopen po trgovinah, v TIC-u Koper in na potniškem terminalu.


KOPER CARD 2014

V letu 2014 je zaživela prva turistična kartica na Obali – KOPER CARD 2014. Ob ponudbi znamenitosti in doživetij je kartica ponujala tudi bogat nabor ugodnosti, veljavnih ob vsakem nakupu v mestnem jedru.


Izobraževanje za trgovce

Konec leta 2013 so predstavniki Zavoda Koper Otok, Ljudske univerze Koper in Mestne občine Koper dosegli dogovor o izvedbi in financiranju izobraževalnih tečajev za trgovce iz starega mestnega jedra. Prvi tečaj je bil izpeljan spomladi, drugi pa konec leta 2014. S tečaji se stremi k zviševanju kakovosti storitev v mestnem jedru, kar povečuje konkurenčnost tamkajšnjih trgovcev. Pred pričetkom turistične sezone se je izvedel prvi tečaj angleškega jezika. Ta je bil praktično usmerjen na realne situacije oziroma interakcije s strankami. 15 oseb iz osmih različnih podjetij je opravilo 60-urni tečaj angleščine, ki se je začel aprila in končal konec junija. Drugo izvedbo tečaja je opravila naslednja skupina v jesenskem času.


Izbor najboljše pustne izložbe

V okviru 6. Istrskega karnevala je Zavod Koper Otok sodeloval s pripravo prvega natečaja za izbor najboljše pustne izložbe. Sodelovalo je enajst ponudnikov iz mestnega jedra, ki so v času pred pustnim karnevalom posebno aranžirali izložbe. S to akcijo so se tudi trgovci iz starega mestnega jedra vključili v dogajanje v pustnem času in dosegli nekaj medijskih objav. Po dogovoru z Mestno občino Koper in Radiom Capris je zmagovalno podjetje, Atelje Terracotta z Župančičeve ulice, prejelo brezplačni oglas v občinskem glasilu MOK ter brezplačne oglase na Radiu Capris.


Skupna brošura 2013

Trgovci starega mestnega jedra Kopra so za lažjo orientacijo vseh obiskovalcev v letu 2013 izdelali prijetno brošuro z zemljevidom centra in označenimi trgovinami. Na zadnji strani pa so vas čakala še dodatna presenečenja – ugodnosti ob nakupih v trgovinah.

Brošura je bila na voljo v posameznih trgovinah v mestnem jedru Kopra in v Turistično informativnem centru Koper v Pretorski palači.


iCON

Koprski trgovci sodelujejo v čezmejnem evropskem projektu iCON, ki spodbuja konkurenčnost majhnih in srednje velikih podjetij ter ustvarjanje mrež in grozdov podjetij.

V sklopu tega Zavod Koper Otok sodeluje z italijanskimi združenji trgovcev iz tržaške pokrajine v mednarodnem grozdu trgovcev Centri na ulici/Centri in Via. Tako se ustvarja mreža majhnih trgovcev na povezanem ekonomskem območju Istre in Trsta, ki preko izmenjave najboljših praks, vzajemne promocije in skupnih projektov krepi konkurenčnost posameznih podjetij.

Nedavno je zaživela tudi skupna čezmejna spletna stran mednarodnega grozda Centri na ulici


Razvajaj se v mestu

7. in 8. marca 2014 so trgovci in drugi ponudniki iz mestnega jedra organizirali dan odprtih vrat mestnih trgovin!

Dan odprtih vrat je bil izveden kot del skupne akcije “Razvajaj se v mestu“, s katero so želele občine Ljubljana, Celje, Kranj, Koper, Velenje in Naklo spodbujati nakupovanje v mestnih jedrih in s tem doprispevati k njihovemu oživljanju. V sklopu skupne akcije so mestni trgovci v vseh mestih ponujali posebne ugodnosti, osredotočene na stranke nežnejšega spola.

V Kopru so trgovci dodatno popestrili skupno akcijo z izvedbo dneva odprtih vrat, kjer so strankam ponudbo predstavili tudi na ulici. Med drugim je bila glavna senzacija prva čokolada velikanka

v Kopru, ki jo je pripravila Čokoladnica Da Ponte v petek 7. marca ob 11. uri na Župančičevi ulici in s katero so opozorili na otvoritev nove kavarnice. Več kot 11 metrov dolgo čokolado so na koncu zlomili in razdelili vsem prisotnim!

V soboto 8. marca je Radio Capris razveseljeval z rožami, mestni trgovci pa s pizzami. Popoldan je pote

kal vinski festival Rose & Rose’ v Casi Veneziani, zvečer pa se je odvil damski večer z zabavo v Cafe Loggia.

Dodatni razlog za obisk Kopra je bila tudi ponudba Pokrajinskega muzeja Koper, ki je oba dneva nudil prost vstop za ženske!


Miklavžev sejem in Koper »Kur anbot«

Med 5. in 7. decembrom 2013 je Zavod Koper Otok organiziral prireditev Koper »Kur anbot«, v sklopu katere je potekal tudi prvi Miklavžev sejem v Kopru.

Na sejmu na Titovem trgu je sodelovalo kar 23 razstavljavcev s pestro ponudbo za vsak okus. Dvanajst stojnic je bilo namenjeno lokalnim trgovcem, medtem ko so preostalih enajst zasedali razstavljavci iz ostalih predelov Slovenije.

Najbolj udaren je bil prvi dan sejma, ko so v Kopru s pomočjo Miklavža in spremljavo obalnih osnovnošolskih pevskih zborov prižgali novoletne luči. Naslednja dva dni sejma sta potekala v znamenju preteklosti in tradicionalne istrske glasbe z nastopi skupine Vruja, Kulturnega društva Mandrač in pevskih zborov Pergula in Slovenec Slavec Boršt Ricmanje.

Uspešno izpeljan prvi Miklavžev sejem bomo nedvomno ponovili tudi v letu 2014 s še pestrejšim programom in še večjim številom stojnic.


Aktivnosti v času EuroBasketa 2013

Na evropsko košarkarsko prvenstvo so se pripravili tudi koprski trgovci. Da bi se obiskovalci iz držav šestih reprezentanc, ki so predtekmovanje odigrale v našem mestu, počutili čim prijetnejše in sprejete, so trgovci pripravili pozdravni plakat v njihovih jezikih in jih razstavili v izložbah. Da so imele izložbe še toliko bolj usklajen videz smo s pomočjo Mestne občine Koper pridobili tudi uradne nalepke EuroBasket 2013.

Poleg tega smo izdali novo serijo kupončkov z ugodnostmi ob nakupih in zemljevid mesta, ki je bil vključen tudi v uradno tiskovino Mestne občine Koper za EuroBasket 2013 in Sladko Istro.

Prepričani smo, da smo tudi mi pomembno prispevali k odlični septembrski košarkaški atmosferi!


Otroški festival 2013

Novo šolsko leto 2013 je tudi tokrat popestril Otroški festival na Prešernovem trgu v Kopru!

Letos ta ni bil le uvod v novo šolsko leto, temveč tudi uvod v EuroBasket 2013, saj je potekal 3. septembra 2013, en dan pred začetkom prvenstva evropskega košarkarskega prvenstva.

Temu primerno je bil festival v znamenju športa. Na trgu je potekala košarkarska tekma Osnovne šole Koper z animacijo Stena Vilarja in pisatelja Primoža Suhodolčana, avtorja knjige Lipko in Košorok. Otroke je obiskal celo sam Lipko!

Na otroškem festivalu so lahko otroci spoznali še različne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Predstavilo se nam je Obalno kinološko društvo, Obalno planinsko društvo, Pokrajinski muzej Koper in pa tudi Policija. Dogodku so se pridružili tudi koprski trgovci, ki so le na ta dan ponujali posebne ugodnosti.

Kartica kupca

Koprski trgovci in ostali ponudniki, združeni v Zavod Koper Otok, želijo nagraditi svoje stranke za zvestobo. Zato že nekaj časa potekajo razprave o uvedbi mestne kartice zvestobe ali kartice kupca, ki bi bila veljavna v vseh prodajalnah v starem mestnem jedru Kopra.

Koordiniranje različnih vrst ponudb in cenovnih razredov, ki bi bili združeni pod eno kartico ni lahka naloga, vendar verjamemo, da bo tovrstna kartica kupca uvedena v prihodnje!

Izobraževanje trgovcev

Zavod Koper Otok strmi h konstantnemu izboljševanju ponudbe in kvalitete storitev, ki jih trgovci in ostali ponudniki nudijo tako lokalnemu prebivalstvu kot turistom. Zato bomo tudi v letu 2015 podpirali organizacijo izobraževanj za trgovcev. Izobraževanja bomo izpeljali s podporo Mestne občine Koper in v sodelovanju z Ljudsko univerzo Koper.

Glasba po ulicah

Kot način oživljanja mestnega jedra bo Zavod Koper Otok izvedel pobudo zvočne opreme ulic v starem mestnem jedru. Preko zvočnikov nameščenih po ulicah se bo predvajala prijetna glasba, ki bo pripomogla k še bolj prijaznemu ambientu za obiskovalce centra mesta.