Obišči znamenitosti Kopra

Obišči znamenitosti v starem mestnem jedru Kopra!

 

Staro mestno jedro Kopra, ki obsega nekdanji otok, skriva številne znamenitosti bogate beneške kulturne dediščine. A njegova zgodovina se začne že veliko prej. Otok naj bi bil naseljen že v 2. stoletju p.n.š., ko je nastala rimska trgovska postojanka, takrat še z grškim imenom Aegida. V nadaljnjem razvoju so mesto v različnih obdobjih različno poimenovali: od Caprisa v rimski dobi, do Justinopolisa v 6. stoletju pa do imena Caput Histriae oziroma Capo d’Istria v srednjem veku. Po slabem stoletju mestne avtonomije je Koper leta 1279 postal del Beneške republike in kot tako ostal vse do njenega propada leta 1797. Več kot pol tisočletja dolgo beneško obdobje je v mestu pustilo neverjetno bogato kulturno dediščino, s številnimi palačami in trgi. Na sprehodu po mestnem jedru vam predlagamo ogled vsaj nekaj od naslednjih glavnih zanimivosti.

ČEVLJARSKA ULICA

Glavna koprska ulica v mestnem jedru je t. i. Callegharia oziroma Čevljarska ulica. Slednja že stoletja predstavlja središče manjših trgovin, butikov in obrtnikov. Sprehodite se po tipični ozki in dolgi ulici, ob tem pa ne pozabite pogled dvigniti na številne zanimive stavbe in arhitekturne posebnosti.

PRETORSKA PALAČA

 

Na glavnem mestnem trgu kraljuje Pretorska palača, eden od glavnih simbolov Kopra. Palačo iz 15. stoletja si je moč ogledati na organiziranih vodenjih, ki jih izvaja Turistično informativni center (TIC). Slednji ima v palači tudi pisarno, kjer lahko brezplačno dobite vse informacije o mestu.

POTNIŠKE LADJE

Svojevrstna znamenitost Kopra so tudi plavajoči hoteli. Letno mesto obišče v povprečju približno 50-70 potniških ladij in 60.-70.000 potnikov. Običajno največ prihodov zabeležimo v mesecu maju, septembru in oktobru.

ZVONIK

Na vrh mestnega stolpa vodi 204 stopnic, vzpon pa je poplačan z izjemnim razgledom na mesto, pristanišče in celotni Koprski zaliv.

MUDA

Edina ohranjena mestna vrata so bila zgrajena leta 1516. Od Mude je potekala edina povezava nekdanjega otoka s kopnim preko lesenega mosta, za katerim je nekoč stala tudi mogočna trdnjava Levji grad. Za mestnimi vrati se nahaja Prešernov trg z znamenitim vodnjakom Da Ponte (1666).

TAVERNA IN PROMENADA

Na Pristaniški ulici, prijetni koprski promenadi, se nahaja tudi Taverna. Zgradba je bila nekoč skladišče soli, danes pa je prizorišče številnih prireditev. Ob Taverni se nahaja tudi Carpacciov trg s Carpacciovo hišo, v bližini pa so številni gostinski lokali.

POKRAJINSKI MUZEJ KOPER

Poglavitni regionalni muzej hrani številne zanimivosti iz koprske zgodovine. Muzej domuje v palači Belgramoni-Tacco na Kidričevi ulici, njegova ponudba pa vključuje še Etnološko zbirko na Gramscijevem trgu in Carpacciovo hišo na Carpacciovem trgu